Uzmanlık Alanı
Obezite Cerrahisi
Metabolik Cerrahi ( Diyabet Cerrahisi)
Proktoloji Cerrahisi
İletişim
Uzmanlık Alanı
Obezite Cerrahisi
Metabolik Cerrahi ( Diyabet Cerrahisi)
Proktoloji Cerrahisi
Günümüzde popülaritenin etkisi ile birçok diyet şekli gündeme geliyor ve uygulanıyor. Ketojenik diyet, aralıklı oruç, Dukan, Atkins diyeti.. gibi birçok popüler diyet bulunuyor. Peki bu kadar seçenek arasında en sürdürülebilir ve sağlıklı diyet hangisi?
2010’da FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından düzenlenen “Biyolojik Çeşitlilik ve Sürdürülebilir Diyetler” konulu uluslararası bilimsel sempozyumda Akdeniz diyeti “Sürdürülebilir Diyet” ve UNESCO tarafından da Dünya’nın en sağlıklı diyetlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Sürdürebilir diyetler, biyoçeşitliliği olan, beslenme açısından yeterli, güvenli ve sağlıklı beslenme şekilleridir. Aynı zamanda doğal ve insan kaynaklarını optimize ederken kültürel olarak kabul edilebilir, erişilebilir, ekonomik olarak adil, uygun fiyatlı ve ekosistemlere karşı koruyucu niteliktedir.
Akdeniz diyeti kurallı bir diyet planı yerine yediklerimizin içeriğini ve pişirme tekniklerinin odak noktası olduğu bir beslenme planıdır. Akdeniz’e komşu olan ülkelerin geleneksel pişirme ve yemek yeme alışkanlıklarına dayanır ve adını da buradan almaktadır. İlk olarak 1993 yılında Harvard Halk Sağlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün işbirliği ile birlikte Akdeniz Diyeti Piramidi oluşturulmuştur. Yapılan araştırmalar doğrultusunda Akdeniz diyetinin sağlığı koruyucu etkisine ek olarak; ilk olarak kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu saptanmıştır. Bunu tip 2 diyabet, kanser, obezite, romatoid artirit üzerine olan olumlu etkileri takip etmiştir.
Akdeniz diyeti, sadece bazı besinlerin tüketimi değildir. Aynı zamanda Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlara özgü yaşam tarzı olarak da tanımlanabilir. Bu nedenle besin örüntüsü farklı toplumlarda değişkenlik gösterebilmektedir. Yine de Akdeniz diyet modelleri genellikle benzer özellikleri paylaşır.
Bu beslenme modelinde karakteristik olarak; bol miktarda meyve ve sebze, tahıl, kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler ile yüksek miktarda posa, orta miktarda balık ve tavuk (2-4 kez/hafta), düşük düzeyde kırmızı et (1-2 kez/ay), öğünlerde az miktarda kırmızı şarap (kadınlar için 1 kadeh, erkekler için 2 kadeh/gün) içeren, zeytinyağından zengin, doymuş yağlardan fakir bir beslenme uygulanmaktadır.
Akdeniz tipi beslenme en sağlıklı beslenme şekillerinden biridir. Uygulanabilirliği ve sağlıklı içeriği ile Akdeniz diyetinin planlanan bir diyet olması yerine yaşam şekli olması, sürdürülebilir olması gerekmektedir.
Dyt. Çisil Güneş
Temmuz 08, 2025
Bu içeriği yararlı buldunuz mu? Sosyal medya hesaplarınızda paylaşın:
Facebook ile Paylaş
Twitter ile Paylaş
WhatsApp ile Paylaş
İletişim
+90 (533) 641 80 90
+90 (551) 690 80 90
[email protected]
Mimar Sinan, Işılay Saygın Sokak No: 23 K, D:1, 35220 Konak/İzmir
© 2023 Op. Dr. Mehmet Deniz - İzmir'in İlk Metabolik Cerrahi Merkezi
Designed By
Ücretsiz Ön Görüşme